Nieuwe privacy wetgeving: wat moet ik doen?

Nieuwe privacy wetgeving

Vanaf 25 mei 2018 zal er in Europa een nieuwe privacy wetgeving van kracht zijn: Algemene Verordering Gegevensbescherming (AVG). Deze wetgeving geeft duidelijke richtlijnen aan met betrekking tot verzamelen en verwerken van persoonsgegevens. Is jouw bedrijf en website er al helemaal klaar voor?

Belangrijkste veranderingen

Hieronder worden de belangrijkste wijzigingen opgesomd. Aangezien deze wetgeving niet alleen op online vlak geldt, is het verstandig de verschillende afdelingen van je bedrijf bij elkaar te laten komen. Zo zorg je ervoor dat de wetgeving bedrijfsbreed wordt doorgevoerd.

  • Privacy statement

    Het opstellen van een privacy statement is een eerste belangrijke stap. In je privacy statement geef je aan welke gegevens je verzameld en waarom. Schrijf je statement zo duidelijk mogelijk op zodat deze voor iedereen te volgen. Daarnaast is het belangrijk dat de statement makkelijk te vinden is op je website.

  • Vraag toestemming

    Het enkel tonen van een privacy statement is niet genoeg. Bezoekers van je website zullen expliciet toestemming moeten geven op de verwerking van zijn of haar gegevens. Naast het toestemming geven, moet het ook even makkelijk zijn om deze toestemming weer in te trekken. Bezoekers moeten de optie hebben om zijn of haar gegevens uit jouw database te kunnen laten verwijderen. Ook moeten bezoekers de mogelijkheid hebben om de gegevens die jij van hem of haar hebt opgeslagen, op te vragen. Dit wordt ook wel recht op modelbepaling genoemd en is samen met het recht om vergeten te worden 2 belangrijke wijzigingen ten opzichte van de huidige wetgeving.

Start typing and press Enter to search